Amsterdam is de grootste gemeente van Nederland qua inwoneraantal, en bovendien ook nog eens de drukstbezochte stad door toeristen. En dat is ook niet opvallend, want de stad (en omliggende regio) biedt een gevarieerd en ruim aanbod van onder meer horeca, musea en evenementen. Helaas heeft Amsterdam ook het imago van ‘drugsstad’, en zijn inwoners in de hele stad zich bewust van de aanwezigheid van drugshandel en -gebruik met alle overlast van dien. Hieronder lees je meer over het aantal drugsgerelateerde 112-meldingen, afkickklinieken en drugsgebruik onder inwoners.
Gemiddeld iedere dag een drugsgerelateerde 112-melding
Zowel het grote aantal aanwezige mensen als het relatief hoge drugsgebruik zorgt voor drugsgerelateerde 112-meldingen in de stad. Volgens de Monitor Drugsincidenten (ontwikkelingen in drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland gebaseerd op gegevens verzameld door ambulancediensten, ziekenhuizen en forensisch artsen in acht regio’s in Nederland plus landelijk werkzame EHBO-organisaties) waren er in 2022 landelijk bijna 6.500 geregistreerde incidenten na het gebruik van drugs. Van de gemiddeld 150 dagelijkse 112-meldingen in de regio Amsterdam-Amstelland zou er zomaar iedere dag een (of zelfs meerdere) drugsgerelateerd kunnen zijn.
Diverse afkickklinieken in Amsterdam
De overal aanwezige drugs in de Amsterdam hebben geleid tot de aanwezigheid van diverse afkickklinieken. Een bekende afkickkliniek in Amsterdam is bijvoorbeeld Fundamentum. Bij de locatie van Fundamentum op het adres Geschutswerf 14 kun je terecht voor een intake, terwijl ze ook behandelingen in de vorm van detox onder medische begeleiding bieden bij hun afkickkliniek in Limburg. Fundamentum biedt bovendien veel informatie over preventie, en voor naasten van mensen met een problematisch drugsgebruik.
Drugsgebruik onder inwoners
Van de drugsgerelateerde 112-meldingen betreft een goed aandeel toeristen. Zeker bij hen die voor het eerst (te veel) drugs gebruiken, is de kans aanwezig dat de hulpdiensten ingeschakeld worden. Daarbij blijkt echter ook het middelengebruik onder Amsterdamse inwoners relatief hoog te zijn. Onderzoek van de GGD Amsterdam uit 2022 toont bijvoorbeeld aan dat van volwassenen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar, 22 procent wel eens cannabis had gebruikt het afgelopen jaar. Verder had van de ondervraagden 16 procent wel eens xtc gebruikt, en 10 procent cocaïne.
Op zich hoeft middelengebruik niet direct problematisch te zijn. Dat wordt het echter wel als het een negatief effect op je financiën, relatie, gezondheid, werk en / of sociale contacten. Ben of ken iemand bij wie dat het geval is? Dan is het noodzaak direct te stoppen met het gebruik. Zelfstandig is dat vaak moeilijk, daarom is het aan te raden een afkickkliniek te zoeken. Zo verklein je de kans dat er een hulpdienst voor jou uit hoeft rukken!